nuffnang

Saturday, 12 December 2009

Tips Interview




Ten Tips for a Better Interview

Ten Tips for a Better Interview

can be helpful for knowing the basic guidelines.

Tip 1: Be prepared and don’t ever think you’ll be fine if you slack a bit.

Tip 2: Make sure the person you’re interviewing knows exactly what you are wanting to write about.

Tip 3: Be punctual. Do not be late as it gives a horrible first impression, and many people that are interviewed have busy schedules.

Tip 4: Be observant during the interview to sort of gain a better understanding of the person being interviewed.

Tip 5: Be polite. Manners are a must when interviewing people. After all, they do not have to let you interview them.

Tip 6: Listen intently but if you don’t understand something, speak up. Most people being interviewed are happy to explain things further.

Tip 7: Remain silent sometimes. If the person being interviewed doesn’t like a question you might have asked they may become silent. Do not break the silence, usually the other person will get too uncomfortable and break the silence with the answer.

Tip 8: Make eye contact. The interview should flow sort of like a conversation, which makes your interview more personable and go better as a general rule.

Tip 9: Before leaving ask the person if there was anything you missed, and thank them for their time.

Tip 10: Review the notes you take after the interview and don’t wait until the day your story is due.

gud luck u olls n hav a nice day^_^



TQ for reading dis entry.Hope u can be a good person :)

Sunday, 25 October 2009

Interview

Assalamualaikum w.b.t....

Sinambungan cerite lepas (klik untuk baca)...
Hampir sebulan setengah ak berada di kem rimba taqwa sik... di suatu hari ak mendengar pengumuman memanggil namaku supaya terus ke office...hurrey!!...

dalam hati,

 "mesti dorang nak bagi handphone kot!huhu...tapi, mustahil.. sebab namaku je yang kene panggil..."hish! aku ada buat salah pape ke ni?,rasanya i'm is a good pelatih..heeehee,tapi...nape yek?" 

tanpa berlengah, ak terus mengatur langkah menuju ke destinasi, sebaik saje tiba disana, ak menerima sekeping  kertas yang telah di faks kan teristimewa untukku...

"WOW!!! interview's letter..! .....
tilik punya tilik, baca punya baca...whats???!! intrvw at uitm merbok kedah?...aik,rasanya isi borang ritu ak buat pilihan tempat intvwnya di Kota Bharu..tapi...kenapa???... ohh,patotler...........
mestilah dorang tahu,yang ak dalam latihan PLKN kat kedah sekarang kan..TAPI!!!apakah dorang taktahu yang sijil2 ak semuanya dekat kampung??hmm...
semua kt Kelantan!haaa!ni peluang untuk aku balik ni....huhuhu...
sukenyee!
Oooooo.balik kampung..oooOOO balik kampung%%%%%..hati girang~!#$%*

namun kegembiraan itu tak kekal lama...setelah ak mengadap komander kem untuk berbincang, beliau memberikan tempoh 24jam untuk ak balik ke kampung mengambil sijil2 tersebut!
oh TIDAK!!...sungguh ini tidak adil kurasakan...penat woooo,balik kejap jer tu.24jam jer..1hari je dia bagi...Uish!!! apakah ini....
tp, itulah hakikat yang ak kenehadapi...kerana ak perlu sedar yang ak masih dalam latihan dan jagaan dorang lagi...so,nak tak nak...menangis sampai berhingus pom, ak kene redho jugak..hmmm

                                         tengah hari :

stesen bas kota bharu
maka tibalah waktu utk ku berangkat ke kelantan menaiki bas dan di hantar oleh jurulatih kem ke stesen bas..lebih kurang 5 jam kalo xsilap perjalanan...ak pun sampai di teratak bonda...

mandi,solat,makan,kemas2 apa yang patut untuk intervw coming soon..ak berangkat semula ke kedah menaiki bas pada waktu malamnya...(sedih tau, xsempat bermalam pun kat rumah)memangla diberi 24jam..tapi kerana masalah waktu perjalanan ke kedah itu kurang drpd 24 jam...ak terpaksa jugalah bertolak ke kedah...adat ler naik bas kan..tiket bukan boleh ikut time kita..hukhuk

lebih kurang kul 5 pagi, ak diambil oleh jurulatih kumpulanku dan dibawa naik kereta entah kemana...yang pasti aku terpaksa menemaninya kerana urusan kerja..aduh,penat dan ngantuknya Tuhan je yang tahu...dahla kul 8 jap lagi ada intrvw lak...hohohoooo

maka...followlah ak menemani jurulatihku itu dengan rela hati bersama debaran yang bakal dihadapi tak lama lagi..jalan punya jalan..tut tut...da tengahhari...adoi...xtaw lah cek nak habaq gumane... kelamkabut kami ke UiTM merbok..huhu, sampai2 je kat sana....dh xada sorang pn peserta..ha! mak kau,mula lah gelabah ak dibuatnya eden ooiii...dah lah badan melekit semacam je...baunya xpayah ceriter lah...ape taknya, daripada turun bas sblm subuh pg tadi lagi xmandi tau!haiy...nasib la badan...hehe

Tetiba perutku meragam..waduh!sakit bangat dong...Jurulatih ak tadi xtahu lah menghilang kemana...katanya nak pergi jumpa penemuduga..aduh,biar lah dia...yang penting ak mmg dah tak ada mood nak intrvw...hukhuk...kemudian beberapa minit selepas tu...ak di panggil untuk di interview..

BIAR BETIK KAU!!lambat pun boleh interview lagi ke??hehe..mmg agak teruja,alasannya ak dari kelantan dan merupakan peserta PLKN..begitulah lebih kurang...namun sayangnya semangat ku dah hilang dibawa dek kesakitan di bahagian perot yang semakin menjadi-jadi.>_<

nak tak nak ak masuk jg ke tempat intrvw tersebut...itupun sbb terpikir,banyak dah berhabis uang nya...dari kedah ke kelantan lepastu dr kelantan ke kedah pulak..oleh itu, ak pon masuk je...hmm,alang2 dh ada kt sini kn..apa lagi..teruskan je lah..walaupun hakikatnya dh tak ada semangat LANGSUNG dah... ;/

...............................................................................




maka proses menemuduga pon berjalan...soalan itu ini mula kedengaran ditelinga...dan ak dengan xde mood pom menjawab apa yang patot je ler...tanpa ada huraian 200 patah perkataan seperti yang difikirkan dan dihafal sewaktu dlm perjalanan pulang dalam bas semalam...hehe..
sungguh...mmg ak xde mood, xde semangat time tu...haa,ak siap bagitahu penemuduga tu... 

"Encik, boleh tak cepat sikit...saya sakit perut la"..kikikikit


hehehe....bila dipikir balik...mmg x patot ler ak cakap macam tu...tapi sebenarnya ia adalah di luar kesedaran ku sendiri..hihihi

tak cukup dengan itu...handphoneku pula berdering berulang kali meminta di angkat....
di skrin tertulis "sidia" memanggil...hehe,dan tanpa segan silu ak mta kebenaran orang yang sedang perhatikan aku sedari tadi di hadapanku....


" encik, boleh tak saya angkat panggilan jap"


haha....amek kau! mmg xsopan sungguh!hehe..maap ler, ak mmg xperasan..dan mmg xterpikir nak tgk reaksi muka penemuduga tu...hahaha..jahatnye aku..mmg xmalu ler...rasenya mcm mana muka dia ye?hmm..

boleh pilih kat sini...
hehe...sungguh...ak mmg xsedar..maaf ye encik..hikhik

selepas menjawab panggilan tersebut sepatah dua, ak meneruskan temuduga dengan menghadapi ujian warna dan ujian mata...selepas itu ak diberi satu borang yang kandungannya tertera pilihan2 jabatan which is......i should choose one of dat pilihan2 yang tersenarai dalam faculty tersebut..selepas tamat sesi temuduga, ak dikehendaki memasuki bilik melukis untuk ujian melukis satu setting yang disediakan dalam sebuah kelas..
then setelah selesai,
ak pun balik ke kem dengan harapan yang hancur lebur...yang pasti target untuk masuk universiti dah hilang 100% sudah...;(

sampai je kat kem....benda pertama yang ak buat...

haaa...sudah pastilah MANDI....huhu ...sbb satu hari tak mandi ni beb...huhu,buek malu aje.
BUSUK!BUSUK!...kikikit





TQ FOR reading dis entry.semoga anda wangi2 selalu :)

Tuesday, 7 July 2009

PLKN???

Mengimbau kembali kenangan PLKN aku di Kem Rimba Taqwa Sik Kedah pada tahun 2006..

Tahun tersebut boleh dikatakan kewujudan PLKN ni adalah something new to us. Bagiku ia adalah satu moment yang amat mengerikan... Apa taknya, time tu, kakak2 dan abg2 yang dah pergi PLKN selalu je menakutkan kami....xcayer ek???hmm,xpelah.... :(

"Ish...ko dpt PLKN...haha,habis la ngko, teruk la kene kejekan...bla..bla bla!@#$%^&*....balik nanti kompem kurus..huhu!"

what???O_O...gggrrr....terus aku melihat & meratapi diri sendiri.....

betol ke? mati la camni..dh la kite ni sekeping..kalu macam tu kabornye deme, alamaknye balik nanti cam lidi lah kiter yop..oh NO men!!uwaaaaa (over reaction lak,hm)

                          ........................................................................................................


Oleh yang demikian,di penghujung tahun 2005 bermulalah detik2 yang mencemaskan dalam diriku...setiap hari, makin gelisah dengan keputusan 'senarai mereka yang bertuah' yang bakal keluar tak lama lg ... maka jadinya,makan tak basah tido pom x kenyang lah aku ini..heee@_@..

honestly ku katakan desas desus yang ku dengar pasal plkn tu ak terima sebulat suara..hihi..

tanpa berani untuk mengambil tindakan dan siasatan akan keterangan tersebut dengan lebih lanjut lg,...
namun alhamdulillah, kerana kesibukan peperiksaan yang perlu dihadapi before spm's exam, maka hari ke  hari ak mula melupai perkara tersebut....

sehinggalah pada suatu hari, selepas ak selesai  answer my last paper...ak menerima sekeping kertas dari guru kelasku....dan kandungannya berbunyi lebih kurang seperti berikut...

 



TAHNIAH!!!
ANDA BERJAYA MENYERTAI PROGRAM KHIDMAT NEGARA (PLKN) SIRI 2/2006


T i d a k k k k k..............................!!!
Berdemtamdentumtumtam  degupan  jantungku mulai terasa ..bagai terkena panahan halilintar...
time tu juga, 2 orang kawankuyang juga mendapat kertas yang sama tadi melompat kegembiraan sambil berpeluk-pelukan (gayanya macam dapat result 10A's in SPM) hmm....lantas mereka terus berlari-lari anak menghampiriku...
sesampai je depan muka ku yang agak seposen time tu mereka menghulurkan tangan tanda turut bergembira utk ak..huuuuuu
namun sebaliknya tindakanku,
tanpa kusedari aku terus menghempaskan kepala ke atas meja dan menangis teresak esak bagai orang hilang anak...hihi (malunyaaaa);)

kawan2ku pula,!@#$%^&*()!@#$%^&..huhu,
maka mereka mulai terkedu, terkesima, terkejut, terperanjat, tertaksangka dengan perubahan emosiku yang sepantas 300km/h itu...huhuhu...(dalam hatiku berbicara)-hmmm,mesti dorang xtau yang dorang bakal di seksa kt kem sana nanti...ish ish...mmg kesian......hmm,nasibla kamu..kesian kamu,moga Allah meringankan beban kamu.

Dan sesungguhnya begitulah reaksiku waktu dapat berita tersebut!

moral of da story, kiter2 ni jangan dengar sangat ckp senior2 kiter ...hehe(i meant, senior2 yang suka menyakat jer ler) sebab sebenarnya ia bukan begitu realitinya...

ha,ini ada beberapa koleksi picture aku yg kononye 'terseksa' ler sangat..heeee.
(beginilah hasil pic yg telah di scan..kuikui:)...

posing last bersama roomate Pulau Carey 3


kawan2 sekelas cb :)


 tengok perlawanan bola sepak


bersama cikgu2 n kwn2  kelas carey's group


sweet moment kat dalam hutan
::org lain dengar taklimat,kje kami dok posing aje..huhu::peace(^_^)v


Dengan ini aku mengishtiharkan serta mengatakan dgn sejujur-jujurnya bahawasanya hakikat menyertai PLKN ini bukanlah seburuk seperti yang aku sangka spt sebelum menyertainya..
namun sebonar-bonarnye ia amat meyeronokkan. sebab bagiku kat sinilah ak belajar banyak perkara especially about how to dicipline kn diriku..time bila nak makan, kawad, solat, tidor. how to analysis, interpret kawan2 dan persekitaran dll lah. Btw, latihan-latihan yang disediakan di PLKN ini jg merupakan latihan yang memang mencabar dan ia mungkin kali pertama dan terakhir yang aku rasai...walaupun jadual yang diaturkan agak padat,namun aktiviti-aktiviti kat sini cukup berguna untuk aku praktis kn di kemudian hari.. yang paling besnye, jungle tracking, flying fox...hmm,daan semuanya lah bes...sangat bes..(walaupun ianya agak mengerikan)hehe

apepom, setiap orang mempunyai pengalaman manis dan pahit yg tersendiri..
dlm 2 bulan aku menyertai plkn, aku dapat tawaran melanjutkan pelajaran ke Universiti..
jadi aku pun terpaksa meninggalkan kem rimba taqwa sik ini dengan sedih dan terharunya..hukhuk T_T
Act,time ni ramai kawan2 yang dapat tawaran..matrix dan Universiti,maka berlakulah episod kem banjir dengan limpahan air mata. Berbagai reaksi ditunjukkan, ada yang tak sanggup melepaskan kawan2 mereka pergi..kerana merasakan 2 bulan itu terlalu cepat berlalu pergi...belum puas rasanya bersama. maka terpisah lah jua antara kawan dan perjuangan.

however, bagi mereka yang mendapat peluang menyertai PLKN ini, sambutlah ia dengan senyuman bukan tangisan..hehe..sbb bagiku,setiap yang berlaku ada hikmahya..yang penting kita jangan sedih untuk mencuba benda baru.. kerana we should try our best...bcoz,ramai yang nak menyertai plkn tapi tak dapat..jadi bagi kita yang dapat, gunalah peluang keemasan ini seelok2nya..

myselfpotrait :)

dis is da las one picture aku kt plkn...(handsome tak??)...huhu..da most important thing is,makan cukup tau...sampai tak habis nak makan...jika mrk2  tengok aku xgemok2,sememangnyamereka itu silap,hehe...(ayat menyedapkan badan ;p)~!@#$%^&~!@#$%




TQ for reading dis entry,semoga anda sihat selalu :)




Wednesday, 24 June 2009

Bengkel Khat

Maksud seni khat

Khat sebagai hasil seni tampak yang secara tabii’ lahir daripada rasa budaya yang halus masyarakat Islam yang menghayati Islam dan ditampilkan untuk menghiasi kitab, mushaf, majalah, istana, masjid, rumah atau bangunan awam.


Penampilan budaya halus dan seni begini memberi gambaran kehalusan budi dan rasa umat Islam. Kesemuanya memberi kesan yang mendalam terhadap nilai hidup masyarakat Islam yang mementingkan disiplin, ketekunan, kesungguhan dan ketelitian dalam urusan harian. Inilah yang merupakan dimensi hidup yang perlu diserlahkan semula dalam abad yang baru ini.

Seni khat yang menduduki tempat teristimewa di dalam seni Islam, telah mewarnai alam kesarjanaan, di samping memperkaya lagi khazanah kesenian dan tamadun Islam

(A. Aziz Deraman)

Berikut Adalah Jenis-Jenis Khat :



Dari sibuk duk asyik  buat assigment je...Aku cuba join bengkel khat yang di anjurkan oleh Pihak Uitm.
Seronok dapat belajar cara-cara menulis khat, selain tu dapat jumpa ramai kenalan baru.hohoooo...

Serius btol muka nak register..kikikit

Dalam Bengkel ni, bukan hanya student je yang datang belajar tau..ramai staf2 Uitm dan lecturer2 yg join. Tabik springg lah kat dorang, semangat belajar kalah umo dorang...uhhh,jeless!

sesi suai kenal


Jom Start tarik-tarik ink
yang berdiri tu lah ustaz yg mengajar kami....baikkk sesangat.. O_o
Tengok tu, semangat btol dorang belajar..Chomel je kan...hikhik
Kejap je masa berlalu time join bengkel ni. sedar xsedar tamat sudah sesi pengajian kami kali ni.

Kepada sesape yang ingin tahu lebih lanjut tentang KHAT ni, boleh klik di sini. hehe
Selamat Belajar ^_^



Kenangan Bersama Kawan2 Bengkel Khat






Wednesday, 10 June 2009

Alam Persekolahan

Alam persekolahan merupakan detik indah yang pernah aku lalui. Aku percaya ramai di kalangan kita mempunyai kenangan manis dan pahit yang tersendiri. Bagiku alam persekolahan adalah waktu yang tak mampu diluahkan dengan lisan mahupun coretan tinta semata-mata. Kemanisannya,hanya kita yang rasai, baik sekolah rendah mahupun sekolah menengah.

Di alam persekolahan,
kita mula mengenal erti membaca, berkawan, bermain , bercerita, bergaduh, dan macam2 lagi.
Di sini lah kita mengenali erti sebenar ungkapan tersebut.. cuma bezanya antara kita, apakah moment itu manis atau pahit?. Actually, bagiku walaubagaimanapun ia, ia tetap menjadi kenangan indah yang tersemat rapi dalam lipatan memori kita...kerna hanya kita yang merasainya...

   " kita telah makan coklat cadbury, lalu kita ceritakan kepada kawan kita yang belum pernah rasai bagaimana rasanya coklat tersebut. Kita terus berusaha memberitahunya; betol!! coklat tu sangat sedap. sangat manis rasanya. sedap sampai tak sanggup nak makan dah,(risau nanti habis)..hehe.tapi,apakah kawan kita tersebut dapat merasakan kemanisan dan dapat gambarkan bagaimana sedapnya coklat tersebut? sedangkan dia belum pernah merasainya mahupun mengenali rupa coklat itu. ape pun caranya kita berusaha memberitahu kawan kita itu, dia tetap tidak akan tahu, kecuali dia makan dan merasai kenikmatan coklat tersebut dan merasa dengan lidahnya sendiri, baru lah dia benar-benar tahu akan kesahihan kesedapan coklat itu"

Cerita tersebut hanyalah contoh sahaja, tiada kaitan antara yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia.heee

Ia adalah kiasan sahaja dimana, kita tetap tidak akan dapat rasainya, jika bukan kita sendiri yang melaluinya. Sebenarnya konsep ini sama saje...

"contohnya,kita pergi belajar memandu, cikgu memandu bukan main meletop bom bom lg dalam kelas bercerita itu ini, kononnya nak bg kita faham, supaya bila kita naik je kereta,terus dapat drive..haha, alangkah besnya kalau macam tu kan..cane pun,kita tetap tak boleh jadi pemandu yang terus boleh memandu tika itu jika bukan kita sendiri yang duduk, memegang stereng, pusing, gerak undur, & jalan kerana dengan semua itu barulah kita dapat belajar dan merasai bagaimana rasanya memandu sebuah kereta itu sendiri."


So, bagi mereka yang masih di alam persekolahan tika ini, gunalah peluang keemasan yang kita ada ini sebaik-baiknya kerana kita sudah sedia maklum berapa ramai lagi mereka di luar sana tu yg ingin belajar di alam persekolahan macam kita...
tapi tak mampu dek kerana kemiskinan, kesihatan dan sebagainya. Adik2 mestilah belajar bersungguh-sungguh dan jangan sesekali lupa akan kedua ibu bapa kita..itu sangat penting!! kerana ia adalah kunci kejayaan kita sebagai seorang insan di dunia ni..



hmm,
lepas khatam darjah 6, mak&ayahku menghantarku ke sekolah menengah ugama.....

my ex school ^_^
::bangunan hadapan mmpp::

Aku adalah seorang anak nelayan...
Tiap2 pagi, mak akan bangun sebelum subuh..menguruskan bekalan dan alatan2 ayah ke laut dan menyiapkan bekalan untuk kami adik beradik ke sekolah.

hmm, waktu sekolah dulu ramai kawan2ku bawa bekal ke sekolah, so bila loceng berbunyi menandakan waktu rehat...kami kelamkabut membuka bekalan masing2 dan makan sama2.sonok sangat...heee

Tahun pertama di sekolah menengah sangat bermakna...setahun aku belajar peralihan..peralihan ni hanya di sekolah arab sahaja. bila masuk tahun ke dua barulah aku naik tingkatan 1. sistemnya berbeza dengan sekolah menengah biasa. teringat pula, dulu kawan2 aku selalu cakap..

"eh,awak tak menyesal ke masuk sekolah arab?,nanti umur awak rugi setahun tau,dah la banyak subject nk kene cover..ish! tak takut ke???"

dialog tu lah yang selalu bermain difikiran mereka...namun bagi ak..ak tak pernah menyesal..ye lah,kenapa nak menyesalkan..kita bukannya buat apa..kita just belajar..biasala tu..lagipun dari dulu lagi ak minat sgt nk masuk sekolah agama...dan itu bukan lah satu masalah lagipun  ak amat berharap suatu hari nanti ak boleh bercakap menggunakan bahasa syurga...bahasa yang digunakan oleh nabi Muhammad s.a.w..nabi kita...sungguh ak amat berharap..heeeee...u_u

Aku suka sekolah ni sebab semuanya perempuan...
lg 1,ak tak kesah,subjek banyak ke x...bg ku lg banyak lagi bagus...nanti byk benda yang boleh kita belajar kan...

teringat pula time pertama kali dapat buku teks...

oiii mak kau!,manyak nau bukunya....macam mana nak bawa balik ni???!

bunyi suara kawan ak yg berada di baris depan...haha,nak gelak guling2 asenya bila tgk gaye dia bawa buku teks 17 biji tu....bila je giliran ak dapat buku teks, ak terus tgk satu2 judul bukunya....nahu, feqah, tauhid, imlak, insya, sirah.....(@#$%^ sambil mengerutkan kening tanda tidak mengerti ngn tulisan yang tertera di hadapan buku teks tersebut...haha..rindu pulak rasenya...

apa yang penting ak taknak adik2 diluar sana pikir negetif pasal sekolah agama ni...sekolah arab @ menengah biasa sama je act..mb bg pandangan ak lah, bila dpt masuk sek agama ia merupakan satu bonus untuk kt..ak tahu,tak semua yang  minat belajar bahasa arab..tapi terpaksa belajar..dan jg tak semua yang minat bahasa arab ..tapi dapat belajar...hmmm

itulah yang berlaku kt aku....T_T
pertengahan tahun kedua belajar kt mmpp...masalah kewangan menghimpit keluargaku...setelah berbincang...dan berpikir panjang...ak terpaksa mengundur diri dari sekolah tersebut..uwaaaaaaaaaaaaT_T

memandangkan time tu aku baru tahun 2 di sekolah menengah...dan baru tingkatan 1...so ak ambil keputusan untuk tukar sekolah yang berhampiran dengan rumah...
akhirnya...berakhirlah kisahku di mmpp dengan membawa kenangan indah bersama kawan2 yang sangat sangat comel dan sangat2 baik disana....hukhukhukT_T..ghindunya

sweet^_^

::pic ni ak dapat dari kawanku, aini -2 dari kiri..dis time ak dh 3 thn tgglkn mmpp..uwaawaaaT_T::



jeng..jeng..jeng~!@#$%^&*~!@#$%^&......


new school

:: dan ini lah sekolah ak yang seterusnya..& disini jg lah ak menduduki Pep. sijil pelajaran tinggi (spm)::





semuanya masih segar bermain di kotak fikiranku..
suka, duka, gurau dan senda masih terpahat dijiwaku,
disini tempat ku menimba ilmu,
tempat tumpah darahku..




TQ for reading dis entry...semoga sihat selalu:)

Sunday, 5 April 2009

Coretan di tabir malam..














Disaat angin menderu penuh kesyahduan
disaat itu jualah hati ini gelisah tiada tenteram...
lambaian langsir di tingkap depan
melentok lembut mengikut tiupan..
detikan jam kedengaran...
apakah sepantas denyutan jantung ku berkejaran..
apakah yang perlu ku buat?
terus pergi atau menunggu?
apakah yang mampu ku lakukan?
terus berdiri atau membisu?
bagaimanakah kesudahanya?
suka kah atau pilu???
semakin kubuang segala persoalan..
semakin bertambah ia menerjah ruangan fikiran...
sedikit coretan di tabir malam
tak bisa meluahkan bebanan yang bertandang..
moga terus berlalu detik kegusaran
moga pantas datang saat ketenangan..
agar tabir malam
bisa ku tutup dengan tirai kebahagian.
kabulkanlah YA RAHMAN
amin YA RABBAL 'ALAMIN~

Thursday, 19 March 2009

Salam Ukhuwahfillah

Kadang2 ada banyak perkara yang tersirat dihati
namun sayang tak mampu diterjemahkan dalam lisan kata
bahkan tak mampu juga dialirkan rasa dalam untaian ayat bahasa...
mungkin....
mungkin sahaja tuhan mahu segala rasa itu
menjadi rahsia hati antara kita dan DIA
malahan mungkin sahaja hanya DIA yang layak mengetahui
apa yang berselirat dihati kita.

Sunday, 22 February 2009

Alam Impian

Minggu ni kami ditugaskan membuat assignment berkaitan dengan Alam Impian. Kami perlu hasilkan satu video untuk mendokumentasikan keindahan di sana.
Banyak benda yang nak kene pikir, nak kene atur dan buat...walaupun agak penat, namun kami seronok bekerja bersama secara kumpulan.
Story Board
Proses menyiapkan story board untuk perbentangan keesokkanya. Selepas tu kami kene shooting berdasarkan story board yang telah disiapkan

Alam Impian

Pemilihan lokasi, pembikinan video, lakonan yang bakal di persembahkan perlu dipikirkan secara kritikal.
supaya semuanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah

Antara lokasi di Alam Impian
Nak berlakon ni bukan senang ekau!..hapal dialog satu hal, nak action acting je, terus gelak. Susah la xdapat menghayati watak. Banyak kali kot kene ulang benda yang sama..sampai kameraman yang rakam pon bergegar tahan gelak. hahaha... tapi ape pun sonok sangat!

Salah satu taman permainan di Alam Impian
Deretan rumah
Chopp! jangan ganggu, org kat atas tu tengah menghayati watak...haha!


Cantikkan mural dak2 bacth kami buat.. ^_^



Posing cover DVD untuk bagi lecturer nanti.

Editing
Lastly, proses mengedit video...sampai subuh kot buat mende alah ni. Time pegi assesment pun xsempat nak tido. huhuhu...penat sangat2.
Apepun...Enjoy!!!