nuffnang

Friday, 9 May 2014

Cara Merawat Kaki Merekah

Tumit Kaki Merekah adalah satu perkara yang amat merisaukan dan menyakitkan...hohooo

Aku adalah salah seorang yang memiliki kulit kaki yang kering...
dah hampir 26 tahun dah hidup dengan nikmat yang tidak terhingga dari Allah S.W.T.

Namun kebelakangan ini, selepas balik dari kampung halaman, kulit kaki agak kusam, kering...
mungkin kerana cuaca yang agak panas disamping berjalan tak ingat dunia..hohooo..so, kini kulitnya sikit meragam sudah...huhu

Apa yang tak bestnya bila kulit kaki kering dan pecah, ia mula terasa kasar yg paling tak suka rasa macam berduri-duri... bila pijak atas toto empuk je rasa macam tersangkut... lepastu kalau tumit kaki yg pecah tu tersentuh betis, wahhhhh terasa sangat geli geli..huhu...yg paling takleh terima, ohhh sungguh terasa malu dengan ichik suami...waaaaa :'( :'(

beghini lah ghupenya kulit kaki yang pecah....tapi, chopp2!, ini bukan gambo kaki kiter..ini gambo kaki kita amik dari abam google... Alhamdulillah, kulit kaki aku takdelah sampai tahap ini teruknya...tapi baru nak masuk mukaddimah je..mungkin sebab pakai sarung kaki..hmm  itulah pentingnya pakai sarung kaki kan...bukan setakat tutup aurat, tapi mengelakkan berlakunya keadaan2 macam ni..huhu



Antara Punca tumit kaki merekah adalah :

~Berdiri terlalu lama
~Kerap memakai kasut tumit tinggi
~Kulit kaki terlalu kering
~Kerap berjalan

Tips merawat tumit kaki merekah:

Cara 1

Ambil buah betik muda, hiris kulitnya.Ambil getah dari kulit betik tersebut dan sapu
pada tapak kaki yang merekah. Biarkan selama 20 minit dan bilas tapak kaki.
 Lakukan selama 2 kali seminggu.

Cara 2

Ambil ubat gigi.Sebelum tidur,sapu pada tapak kaki.Esok pagi,masa mandi basuh
dengan berus.Nak lebih berkesan guna batu sungai.Tapi nak cari dekat mana
kalau duduk kat bandar ni..hehe..

Cara 3

Mengelak rekahan pada kaki. Basuh kaki dengan air suam dan keringkan. Sapu dengan asam jawa yang dicampur dengan sedikit air. Biarkan kering. Esoknya basuh dengan air suam. Sesuai dilakukan pada waktu malam. Buat selama seminggu.

......................................................................................

Tapi kan, aku tak buat pon semua tu...kuikui...
aku cuma pakai losyen je...

Haaa ni hah losyen nye...kawan aku tolong belikan kat Cosway Farmacy time dorang buat promotion..RM10 je..hehe

Alhamdulillah, sekarang dah xrasa dah kulit kering dan kesan pecah2 pun dah hilang... Alhamdulillah sangat-sangat.. :) so,sesape yg ada masalah kulit kaki pecah, boleh try losyen ni...ye lah, mana tahu sesuai dengan kulit korang kan.. In Shaa Allah :)

14 comments:

  1. Betul jugak tu..mana plak nak cari batu sungai ye tak? Hehe nice tips..adaa dulu pon tumit merekah..x elok2..maybe sbb dh 3 kali mengandung kot..so tume berat badan meningkat tu beri tekanan pd tumit..last2 xtau nak buay ape..adaa minum vivix shaklee..br sebotol dua elok cantik bersalin kulit..hehe
    Nway nice info!

    Www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..TQ, Nanti jgn lupa cuba ye. usaha tangga kejayaan, mana tahu berjaya kan. in shaa Allah :)

      Delete
  2. petua yang terakhir itu amatlah mudah..sesuai untuk diriku yang pemalas ya ampun..hehehe..ada gak macam nak try krim scholl ke ape tah..tapi boleh tahan gak harganyeee..thanks for the info mdmnissa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... ia tersangat lah mudah, cpt dan berbaloi..yg paling penting, wangii! hehe urwelkam faezah ^_^

      Delete
  3. Heeee bes2..
    tapi saya tak rajin nak sapu tiap malam..

    After saya amalkan ESP from shaklee, dh 3 thn tak muncul dah tumit pecah ni.. best2.. kulit seluruh badan pun halus mulus..

    Just sharing ;)

    www.coretansihatsaya.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. makasih ya atas tipsnya
    soal merawat kaki agar tetep cantik dan lembut...
    oya kalau untuk merawat kaki itu apakah butuh kaos kaki muslimah juga ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebaiknya pakai aje, disamping menutup aurat kita boleh menjaga kulit kaki kita daripada cepat kering :)

      Delete
  5. salam kenal...
    manfaat bawang merah untuk kaki itu apa ya..
    dan kalau untuk kaos kaki wanita yang bagus seperti apa ya..
    salam sukses

    ReplyDelete
  6. Cikna pun guna losyen ni je,huhuu...

    ReplyDelete
  7. Terima kasih berkongsi cara mengurangkan tumit merekah...

    ReplyDelete
  8. Saya pun pengguna setia losyen ni. Bagus utk kulit. Wangi pulak tu tahan 8 lebih 8 jam

    ReplyDelete
  9. Saya pun pengguna setia losyen ni. Bagus utk kulit. Wangi pulak tu tahan 8 lebih 8 jam

    ReplyDelete
  10. Perkongsian hebat. Selain untuk bantu tapak kaki merekah, lotion R Series nie juga sesuai untuk mereka yang cepat berpeluh.

    Boleh cuba, InsyaAllah ada perubahan. Boleh lihat update promosi produk Cosway di FB Cosway Tesco Bukit Tinggi, Klang ya. :-)

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^