nuffnang

Saturday 22 August 2015

Resepi Semperit Susu

Semperit susu - cair dalam mulut


  Bahan-bahan:
  • 1/2 tin susu pekat
  • Butter 250g
  • tepung jagung 600g
  • 1st Esen Vanila - tak nak letak pun takpe
  • Cherry untuk hiasan

Cara-cara:
  1. Mix susu dan butter sampai kembang
  2. Masukkan esen vanila dan tepung jagung sikit demi sedikit
  3. Bakar suhu 160°c selama 20minit
 
 
 
Nak dapatkan color macam ni ? , opkos lah kene tambah pewarna kan, mihmihmih..
orait, color tu terpulang... ikut citarasa anda ye, macam mana nak dapatkan 1 semperit 2 color gini? Korang kene buat dua kali lah, maknanya siapkan warna kat bawah tu dulu, baru tindan dengan warna lain kat bahagian atas tu. Kalau malas, buat 1 color je, lagi cepat dan berdessuppp lah siapnya! takyah buat keje dua tiga kali kan, kekekeke.
 
 
 
 
Projek Raya
 
Gambar berikut sebenarnya koleksi gambar tempahan dari custemor raya edulfitri 1436h haritu. Tetiba dapat tempahan yang tak disangka sangka dari kawan kawan opis, siap ada yang mintak poskan lagi...Tapi terpaksa mintak maaf banyak-banyak sebab tak sempat nak main picit picit, ni pun sampai tak tido malam den dibueknyo. Lagipun kalau pos, kompom kompom lah sampai nanti dah tak ghupe semperit kan. Tak pasai pasai hancur lebur hati cust bak hancurnya semperit yang sampai ditangan tu kan..hiks!

Bahan-bahan

Semperit susu

Semperit susu

Tat Nenas

Tat nenas

Biskut suji


Biskut Suji

 
 
 


1 Botol = RM25 = 70 pcs Semperit
Kawan nisa cakap murah sebab biasa dia beli 50pcs je, tu pun 1 color.
Ehh, yeke??... takpelah, Sedekah! Hihiks




 

Ni baru siap bacth pertama, oder bacth ke dua, mak aih...habis bengkak ku bersengkang mata dibawah sinaran mentol di atas kepala. Sedar tak sedar almost RM1k jugak hasil memicit semperit dan menggolek sang suji tu. Alhamdulillah, kalau rezeki tak kemana kan. Syukur sangat sangat! Kalau tiap tiap tahun macam ni gayanya, dan boleh bukak kilang la nisa oii.. hehehheh. Aminnnn! Aminn! Tapi, maunya darah rendah ku datang balik sebab tak cukup tido.. Taknak dah pengsan pengsan ni macam kisah lepas. Hish! Sempang! Yang biskut tat nenas tu koleksi biskut untuk sdn.bhd je bonarnye, Krik!
 
 
 
 
 
 
 
"Nanti kalau nak merasa semperit susu, cuba lah buat ye, senang je prosesnye...kompem cair dimulut, Dengan itu, masak lah dari hati yang tulus suci kerana ilahi...ceewahhh! - good luck & happy cooking olls, daaa"








4 comments:

  1. wah resepi semperit susu.nampak macam sedap. :-)

    ReplyDelete
  2. nape saya buat kembang, xde rupa asal

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut resepi kat atas ke? haritu pon ada yg kembang jg, bila tanya2, rupanya dia salah masuk tepung gandum. hihi, kalau guna resepi kat atas inshaAllah jadi :)

      Delete
    2. Saya campur sis, tepung jagung dgn gandum...ok nnt saya try resepi yg ni pulak, ikut sebijik2...

      Delete

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik ^_^