nuffnang

Friday, 26 February 2016

Kisah Ibu & Barah Rahim

Sambungan dari cerita lalu di entry 'Internet Cafe'

Alhamdulillah, ibu selamat dan bebas dari penyakit Barah rahim. Hampir 1 tahun selepas kami mengetahui yang ibu punya penyakit tersebut, kami memang tak pernah berhenti bawa ibu berubat. Ibu memang sangat perlukan sokongan . . . baik dari segi mental, moral malah segenap segi. Anak-anaklah penguat semangat ibu. Hari-hari hari ibu menangis, takut nak operate katanya. Orang tua.. memang banyak pikir negetifnya, tambah-tambah ibu makin takut bila dia dapat tahu yang ada orang kat kampung kami meninggal selepas operate penyakit yang sama. Hrmm. . . Kami anak-anak tak mampu nak paksa ibu, kami tak sanggup lihat ibu murung dan menangis sepanjang masa. kain yang dipakai, setiap hari penuh darah.. bleeding je...sampai kain yang dipakai boleh diperah, . . . lencun darah keluar mengalir...

Lepas scan, doktor cakap size barah ibu dah sebesar ibu yang mengandung 5 bulan. Lepas tu ibu dah tak nak pegi hospital dah. terus ulang alik berubat cara kampung je. Tak tahu berapa ramai dah yang mengubat ibu. Macam-macam ubat di beri dan di makan. Macam-macam petua, saranan dan pantang larang. Semua ibu buat, ibu makan, janji satu je...ibu tak nak operate. Hrmmm. . . ghisau kami :'(

Tiap-tiap hari, siang malam, setiap saat ibu dan kami sekeluarga berdoa, moga moga kesihatan ibu kembali seperti sediakala. 2 bulan sebelum temujanji doktor untuk dapat kan tarikh operation tu, memang kami tak putus-putus berusaha buat yang terbaik untuk ibu. Sungguh ibu memang ibu yang kuat... Tabah mengharungi ujian yang diturunkan, walau hakikatnya kami tahu ibu sangat takut...takut dengan segala kemungkinan yang bakal terjadi.

Hari-hari bleeding... berat ibu turun hampir 20kg....Tapi ibu takde lah nampak kurus sangat sebab sebelum ni, ibu agak bambam. heeee... so bila dah lost almost 20kg, berat dengan ketinggian ibu tu kira normal lah. Cuma muka ibu je kelihatan pucat. Tak larat nak berjalan. Mudah penat sebab kehilangan banyak darah. Tapi itu bukan penghalang untuk ibu melawan sakitnya dan sentiasa bersujud dan berdoa pada yang Esa.

ibu

Hari Temujanji ibu untuk ketahui tarikh opertion, 
Guest what?

Doktor terkejut sebab ketulan dalam rahim ibu dah takde??. hilang sepenuhnya???... YA! memang takde. banyak kali doc scan..memang takde.. kami pun tak sangka! dats mean barah ibu dah takde lah. ehhh, tak mungkin... haritu scan memang besar. perut ibu pun membuncit dan keras bila disentuh. Tapi waktu scan time temujanji last tu memang ibu tak rasa dah yang ada ketulan kat dalam rahimnya.. Subhanallah, Allahhuakhbar!... sungguh kami sangat terkejut. Maha suci Allah yang memberi penyakit itu tanpa diduga dan menghilangnya serta menyembuhkanya tanpa kami sangka. Allah, Sungguh Allah SWT itu yang maha besar dan berkusa di atas setiap sesuatu..

Doktor tanya...
"Makcik berubat kat mana?"
"Makcik makan ubat apa?"
"Makcik Amalkan apa?"
"Selama saya menjadi doktor, ini pertama kali pesakit barah rahim yang saya rawat yang bakal dibedah,  ketumbuhannya hilang sepenuhnya. Takde, kosong!"

ibu....?
kelihatan sangat terkejut dengan berita tersebut, kalau doktor pun tak percaya... ibu sendiri lagi tak percaya.
Ibu tak tahu nak terangkan macam mana yang ibu makan ubat apa, berubat kat mana?... sebab semua tempat ibu pegi, semua ubat ibu makan. Bercampur-campur! Sampai ibu pun tak tahu ibu pulih dengan ubat apa..dengan sapa? yang mana? Yang ibu tahu waktu tu, ibu bersyukur, ibu gembira dengar berita tersebut...Subhanallah
Patutla ibu sering cakap yang ibu rasa ketulan dalam rahim ibu makin mengecil. Waktu bleeding tu kadang-kadang yang keluar tu, macam isi, kulit, darah beku, lendir..berketul-ketul..banyak sangat.

Bayangkan bertapa gembiranya ibu.. dan apatah lagi kami sekeluarga.. Sujud syukur padamu Ya Allah.
Sungguh kami sangat bahagia dengan berita itu. Ibu cakap ibu rasa macam mati hidup kembali. Ibu sangat gembira dan terharu Allah dengar doanya.

Berkat usaha, doa redha dan tawakkal ibu selama ini, kini ibu dah sihat sepenuhnya...dah berapa tahun berlalu, ibu makin sihat berisi dan membesar dengan jayanya..heee
Alhamdulillah, seronok  tengok insan tersayang bahagia.




Semoga kesihatan yang baik itu sentiasa milik ibu dan ayah kita selamanya... Aaminn~











Thursday, 11 February 2016

Print Gambar Murah

Kepada anda yang mencari perkhidmatan photo printing (Sekeping Gambar dalam satu A4 Size)
Kami di Nisa Biz Solutions menyediakan perkhidmatan cetakan untuk setiap koleksi gambar anda seperti :

  • Gambar Kahwin 
  • Gambar family
  • Gambar lelama / Klasik / Zaman kanak-kanak Ribena
  • Gambar selpiee dan lain-lain. 


Contoh

Kepada yang berminat, bolehlah menghantar soft copy gambar anda di alamat email berikut
Email : Nisabizsolutions@gmail.com beserta Nama, Alamat, dan nombor telefon.

Harga Promosi : RM5 / Sekeping
Size : A4 (11.6 x 8.2 Inch)
Minimum Order : 5 Pcs / A4 
Paper : Glossy Photo Paper 200 gsm
Proses penghantaran via : Pos Laju (+RM5)

Kepada anda yang berdekatan dengan premis kami, anda boleh terus walk in ke kedai kami yang beralamat di Internet Cafe NBS, Lot 862 Simpang 3 Geting,16200 Tumpat Kelantan. 

Yang mana self collect di premis niaga, tiada minimum order dikenakan. (sekeping pon boleh je) 

Perkhidmatan tambahan : Comb Binding / Liminate/ print bunting banner/ bussines card/  wedding card/ Service, Upgrade, Format Computer/ phone.

Whatsapp‬/Telegram : 0149232129 untuk urusan lanjut/ Pertanyaan/ Pengesahan tempahan dll. TQ

Contoh

P/s : Semakin besar kualiti size gambar / file / pic resolution , semakin cantik  / berkualiti gambar yang dicetak.




:: Terima Kasih ::








13 Perkara yang perlu dijaga oleh wanita


Wanita Solehah

1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening.
(Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)


2. Kaki dah semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….


3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong.
(Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.
(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.


5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)


6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Seperti bersolek (make-up) dan sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.


7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)


8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.
(Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)


9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)
Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandang yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan kerana hukumnya haram.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan pd orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)
Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, dan kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)


11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka.
(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)
Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)
Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya selain di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)
Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak akan diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.
Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk badan dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.


13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)


Riwayat Imran bin Hushain ra.:
Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)



:: Sharing is Caring ::